Köln – Buchheimerweg

Standard

Also in Germany the renewal of postwar residential areas is a major challenge. The solution that has been realized in the Siedlung Köln Buchheimerweg is seen as a successful example throughout Germany.

The incorporation of 434 new homes in the existing fabric has been done very subtly.  The area has been densified, but you hardly notice it. The new buildings are also subtly different. The slightly bent blocks are positioned slightly closer together. The bent blocks provide a stronger defined space without breaking the open layout.

The green space has been redesigned with a high quality and a clever solution to the expensive German parking ratio of 1 car per house. In public space a number of parkingspaces is defined as a reserve zone. This zone can be used as a playground for the time being, as long as car ownership among the low income group that lives in the building does not increase. Not-Dutch is also the scale; 434 apartments in 18 identical-looking 4-storey buildings. Typically Dutch strategies as the introduction of more differentiation in price, ownership and typology are also not addressed. The same people still live there, and the social rent is not increased. The area seems to function quite well.

Architect: ASTOC Architects and Planners
Client: GAG Immobilien AG
Landscapedesign: jbbug johannes böttger büro urbane gestalt, Landschaftsarchitekten

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s